NLP, wat is dat nu?

274241749_1103691353804155_5053072885978002484_n

In mijn sessies gebruik ik NLP. Maar wat is dat nu? Ik doe mijn best om het eenvoudig met een voorbeeld uit te leggen. NLP is de afkorting van neuro linguistisch programmeren. Neuro gaat over het brein. Je brein heeft een bewuste en een onbewuste. Hierin zijn patronen vastgelegd die ervoor zorgen dat je je goed voelt of niet goed voelt. Linguistisch betekent taal. En programmeren gaat over hoe met taal invloed kan uitoefenen op hoe jij je voelt. Het gaat in NLP dus over communicatie. Maar wat voor de een duidelijke communicatie is hoeft dat voor de ander niet te zijn. Daarbij spelen ook hoe je de wereld waarneemt en je ervaringen een rol.

De wereld ervaren met je brein

De wereld ervaren doe je met je zintuigen, zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Op de ervaring komt een reactie en dat hele pakketje sla je op in je brein. Dit gebeurt met zowel positieve als negatieve ervaringen. Zo leert je brein. Het enige wat het wil bereiken is jou veilig houden, jou laten overleven. Op het moment dat je dan weer iets meemaakt dan kijkt je brein eerst in de bibliotheek of het dit al eerder ervaren heeft. Als dat zo is dan kijkt het naar de reactie die toen werkte, die je toen veilig heeft gehouden, en het pakt weer naar die reactie. Op die manier automatiseer je gedrag. Dat vind je brein fijn want dat is energiezuinig.

Het nadeel van dat automatiseren is dat iets wat handig was op je 6e niet meer handig hoeft te zijn op je 40e. Alleen dat weet je brein niet. Die blijft gewoon de meest energiezuinige oplossing kiezen. Dat is de manier die in je onderbewuste is opgeslagen.

Een voorbeeld

Je wordt als kind van 6 jaar wordt gepest door het haantje in de klas. Hij is heel duidelijk, alles moet op zijn manier en hij laat geen kans onbenut om een opmerking over jou te maken. Je voelt je buitengesloten en verdrietig. Je trek je terug, gedraagt je zo onopvallend mogelijk. Je maakt je klein en past je zoveel mogelijk aan.

Stel dat we de tijd vooruit spoelen. Je bent volwassen en je hebt een leuke baan maar voelt je klein bij je leidinggevende. Deze persoon is aanwezig, assertief en maakt met regelmaat een cynische opmerking. Je merkt dat je jezelf kleiner maakt zodra deze persoon in de buurt komt. Je gedraagt je zo onopvallend mogelijk. Je begrijpt niet goed waarom dit gebeurt want je leidinggevende heeft nooit iets vervelends tegen jou gezegd.

Triggers

Een blik of een bepaalde toon van een stem kan al als een trigger werken om dat oude gevoel en het gedrag van dat kleine kindje van 6 wakker te maken. Je doet dan wat je toen geholpen heeft om ‘veilig te zijn, te overleven’. Dat die reactie nu misschien niet meer handig is dat is een ander verhaal. Als je dat begrijpt dan kun je dat ook veranderen. Door te zorgen dat je de situatie anders gaat waarnemen, door met een andere bril te kijken.

Toefje humor erbij

Met NLP kun je kijken naar je waarneming en naar wat jij jezelf vertelt. En hoe interpreteer je die informatie? Ook kijk je naar de onbewuste patronen en hoe deze zijn opgeslagen. Want stel je voor dat je die leidinggevende voor je ziet en je zet een toupetje met een feestmuts op zijn hoofd, je geeft hem een rode feestneus en je maakt van zijn stemgeluid een zwoele sexy vrouwenstem dan schiet je waarschijnlijk in de lach waarmee je meteen al wat lading van het gevoel af haalt. En het anders word opgeslagen, minder beladen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden maar dat kan ik hier niet allemaal opschrijven. Ik gebruik NLP vooral in mijn communicatie tijdens de sessies. En dan vaak met een toefje humor erbij want lachen maakt alles al gauw een stuk lichter en zorgt voor een ander perspectief.

Wil je meer weten neem dan gerust contact met me op.

#NLP #hypnose